این نوشتار با موضوع مبانی نظری و پیشینه تحقیق هوش هیجانی می باشد که در بخش اول به تشریح مبانی نظری هوش هیجانی خواهد پرداخت و در بخش دوم به پیشینه تحقیق هوش هیجانی در ایران و خارج می پردازد.هوش هیجانی مجموعه ای از توانایی های غیرشناختی (توانش ها و مهارت ها ) است، که بر توانایی رویارویی موفقیت آمیز با خواسته ها، مقتضیات و فشارهای محیطی تاثیر می گذارند(پتن،2000، به نقل از آقایار و شریفی درآمدی،1387).

 

 

دائره المعارف روانشناسی کاربردی (اسپیلبرگر ،2004) به نقل از بار- ان(2006) اخیراً در تلاشی برای کمک به طبقه بندی تعاریف متعدد و متنوع در مورد هوش هیجانی، پیشنهاد داد که سه الگوی مفهومی عمده در حال حاضر دربارۀ هوش هیجانی وجود دارد.

 


الف- الگوی سالوی– مایر که این سازه را به عنوان توانایی ادراک، درک، مدیریت و استفاده از هیجانات برای تسهیل تفکر  تعریف می کنند که با یک ابزار مبتنی بر توانایی اندازه گیری می شود (مایر و همکاران،2002؛ به نقل از بار-ان،2006).

 


ب) الگوی گلمن(1998)، که این سازه را به عنوان یک مجموعه وسیعی از شایستگی ها  و مهارت هایی در نظر می گیرد که، عملکرد افراد را سوق می دهد (به نقل از بار-ان، 2006).

 


پ) الگوی بار-ان(1997ب،2000) هوش هیجانی را  مجموعه ای از شایستگی ها، مهارت ها و تسهیل کنندگانی  توصیف می کند که رفتار هوشمند را تحت تأثیر قرار می دهند و با خود گزارشی ، در یک رویکرد بالقوه ی قابل گسترش چند وجهی، شامل مصاحبه و سنجش چند - درجه بندی کننده، اندازه گیری می شوند.

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

 تعاریف نظری  هوش هیجانی  9

 تعاریف عملیاتی هوش هیجانی   10

فصل دوم: مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق هوش هیجانی
مبانی نظري    13

مبانی نظری هوش هیجانی    26

تعریف هوش    26
تعریف هیجان    27
تعاریف و الگو های هوش هیجانی    28
    تاریخچۀ هوش هیجانی    29
     کاربرد های هوش هیجانی بر اساس نظریه مایر و سالوی    30
     هوش هیجانی و سلامت    30
     هوش هیجانی در محیط های کاری    31
     پیامد های کار هیجانی برای مشتریان و سازمانها    33

پیشینه پژوهش هوش هیجانی     41

الف) تحقیقات هوش هیجانی خارج از کشور    41

ب) تحقیقات انجام شده هوش هیجانی در داخل کشور    44


منابع