این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق انگیزش تحصیلی می باشد. در بخش اول مبانی نظری انگیزش تحصیلی تشریح می شود و در بخش دوم پیشینه تحقیق انگیزش تحصیلی در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.

 

 

انگیزش تحصیلی‌ عبارت‌ است از گرایش همه جانبه‌،‌ ارزیابی عملکرد خود با توجه به عالی‌ترین معیارها، تلاش برای موفقیت در عملکرد و برخورداری از لذتی که با موفقیت در عملکرد همراه است(باقری،1371). انگیزش در واقع موتور حرکت هر فردی است و محققان یکی از دلایل افت تحصیلی را نداشتن انگیزش تحصیلی می‌دانند(بیابانگرد،1375).

 

 

 

دانش‌آموزان دارای انگیزش تحصیلی بالا به تکالیفی روی می‌آورند که درجه دشواری آن در حد متوسط باشد. دانش‌آموزان دارای انگیزش تحصیلی پایین به سوی تکالیف نیمه دشوار روی می‌آورند، اما در تمایل به نزدیک شدن به آنها چندان مصمم نیستند. کسانی که دارای ترس شدید از شکست هستند، یا به سوی تکالیف بسیار آسان که احتمال موفقیت در آن‌ها زیاد است، یا به تکالیف بسیار دشوار که بتوانند از دشواری آن‌ها به عنوان بهانه‌ای برای‌ عدم ‌موفقیت‌ استفاده ‌کرده،‌ روی ‌می‌آورند (بیابانگرد،1375).

 

 

 

 پایین بودن سطح انگیزش یادگیرندگان یکی از مهم‌ترین علل کاهش افت تحصیلی آنان به شمار می‌رود. آلبرت انیشتین مهم‌ترین انگیزه برای انجام کار‌کردن در مدرسه و زندگی را لذت از کار، لذت از نتیجه و درک ارزشی آن برای اجتماع می‌داند(زهرا کار،1380).

 

 

انگیزش دانش‌آموزان در کلاس درس بیانگر آن است که چرا دانش‌آموزان به شیوه خاصی رفتار می‌کنند؟ اگر دانش‌آموزان تکالیف خود را انجام نمی‌دهند، ممکن است به این دلیل باشد که فاقد انگیزش کافی باشند. در مقابل اگر دانش‌آموزان در انجام تکالیف خود پشتکار به خرج دهند و سعی کنند بر موانع غلبه کنند، احتمالا دارای انگیزش هستند(بیابانگرد،1384). 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

1-7- تعاریف مفهومی  انگیزش تحصیلی    1

1-8- تعاریف عملیاتی  انگیزش تحصیلی    2

فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش انگیزش تحصیلی     3

مقدمه    4

2-1- انگیزش تحصیلی    5
2-1-1- مبانی نظری انگیزش    7
نظریه سایق    7
نظریه شرطی    9
نظریه شناختی    9
نظریه توازن    10
نظریه خود‌مختاری    11
- انگیزش درونی    12
شباهت بین مفاهیم انگیزش‌درونی و خود‌مختاری با خود‌شکوفایی از دیدگاه مزلو:    13
- انگیزش بیرونی    14
- بی انگیزگی    15
نظریه فرایند مخالف    15
نظریه لذت جویی    16
دیدگاه زمینه‌ای    16
2-1-2-مولفه های مرتبط با انگیزش تحصیلی    17
باورها    17
نگرش    18
خودپنداره     19
همسالان    22
آموزشگاه    23
عوامل فرهنگی_اجتماعی    25
تفاوت‌های جنسیتی    26

2-4-پیشینه پژوهش  انگیزش تحصیلی    27

پیشینه پژوهش  انگیزش تحصیلی در داخل کشور    27

پیشینه پژوهش  انگیزش تحصیلی در خارج از کشور    32

منابع    34